Helyszín

Elsősorban Budapesten és környékén vagyok aktív, de megbeszélés alapján más települések is szóba jöhetnek.

Téma

Esküvőn kívül vállalom egyéb családi események fotózását és céges rendezvények fotózását is.

Kreatív fotózás

Nem összetévesztendő a jegyesfotózással. A kreatív fotózás esküvői ruhában történik, az esküvő napján, vagy ahhoz közeli időpontban, célja az ifjú házaspár fényképeken történő megörökítése.

A kreatív fotózással kapcsolatban el kell dönteni, hogy az esküvő napján szeretnétek, vagy külön napon. Az esküvő napján tartani praktikusabb, mert így nem kell kétszer sminkelni, fodrászhoz menni, öltözni, nem megy el rá még egy fél nap. Külön napon tartani kényelmesebb, mert ilyenkor az esküvő napja kevésbé zsúfolt, nyugodtabb lehet.

Olyan helyszínt érdemes választani, ami szép környezetet, háttért teremt a fotóknak. A legfőbb kérdés, hogy külső, vagy belső helyszín legyen. Külső helyszín lehet pl. park, romos épület, stb. Ezek ingyenesek, azonban eső ellen nem védettek. Belső helyszín lehet vár, múzeum, stb. Ezek fizetősek és eső ellen védettek.

Jegyesfotózás

Nem összetévesztendő a kreatív fotózással. A jegyesfotózás hétköznapi ruhában történik, de azok közül a szebbeket érdemes felvenni. A jegyesfotózás az esküvő előtti hetekben, hónapokban történik. Célja az ifjú pár házasság előtti időszakának, tehát a jegyben járási időszaknak és az azt megelőző járási időszaknak a bemutatása. Emellett arra is jó, hogy összeszokjunk, megtanuljunk együtt dolgozni. A helyszínválasztás a kreatív fotózás helyszínválasztásához hasonlóan történik.

Fotókönyv

A fotókönyv egy nyomtatott fotóalbum a legjobban sikerült képekből. Egy oldalra jellemzően több kép is kerül. A fotókönyv elkészítéséhez a ti közreműködésetek és a nyomda is szükséges, így erre az egyre nem vonatkozik a 10 naptári napos határidő, amit minden másra vállalok.

Először átküldöm nektek interneten, hogy melyik képeket javaslom a fotókönyvbe, majd válaszul megírjátok nekem, ha változtatásra van szükség. Ezt követően elkészítem a fotókönyvet az általatok jóváhagyott képekből. A fotókönyv tervezetet átküldöm nektek interneten, és válaszul megírjátok nekem, ha változtatásra van szükség. Mindez több körben is ismétlődhet.

Amikor jóváhagytátok a fotókönyv tervezetet, akkor leadom a nyomdába. Amint elkészült, kereslek benneteket, hogy időpontot egyeztessünk az átadásra.

Megjelenés

Az esküvőkön alkalomhoz illő öltözékben jelenek meg: vasalt ingben és vasalt szövet nadrágban: abban, vagy ahhoz hasonlóban, amit ezen a honlapon láthattok a rólam készült fényképeken.

Felszerelés

A fotózáson végig a Nikon D600 fényképezőgépet használom, az idő túlnyomó többségében a Tamron 24-70mm F/2.8 lencsével és a Nissin Di866 II vakuval.

A Nikon D600 egy tükörreflexes gép, egyik előnye, hogy full frame méretű szenzora van, így szebb képeket készít, mint az APS-C gépek, egy másik előnye pedig az, hogy egyszerre két memórakártyára menti a képeket, így nem gond, ha az egyik memóriakártya elromlik. A Tamron 24-70mm F/2.8 lencse egyik előnye, hogy rezgéscsökkentett, így élesebb képek készülnek, egy másik előnye pedig az, hogy zoom lencse, így az kerül a képbe amit szeretnék.

A felszerelésem teljes listája:

Utófeldolgozás

Fotózáson a képeket jpeg helyett RAW formátumban mentem el, ez tágabb mozgásteret biztosít az utófeldolgozás során. Az utófeldolgozás során a célom a képek természetes szépségének javítása. Az alábbi utómunkálatokat végzem (amikor szükséges):

  • Válogatás: csak a jól sikerült képek maradnak meg
  • Vágás: a kép széléről a zavaró részek levágása
  • Fényesség (expozíció) korrekció
  • Szín korrekció (a HSL színtérben) és színhiba javítás (defringe)
  • Élesség növelése
  • Zaj csökkentése
  • A szemek pirosságának megszűntetése

Átadott képek

Az utófeldolgozás utolsó lépése a képek exportálása jpeg formátumba. Teljes, 24 megapixel felbontásban exportálom a képeket 95%-os jpeg minőségben (vagy kérhettek mást). Így egy kép kb. 10 megabájt méretű. Azok a képek, amiken vágást végeztem, ennél kisebbek, de igyekszem úgy fényképezni, hogy minél kevesebb képet kelljen vágni. Az átadott képeken nincs vízjel és természetesen arra használhatjátok amire akarjátok. A képeket digitálisan adom át, egy DVD-n. Külön kérésetekre egy online albumba is feltöltöm a képeket egy hónapra, amit nézegethetnek a rokonok, barátok, ha megadjátok nekik a linket.

Adattárolás

Adattárolásnál a célom a biztonság. Többek között azért fényképezek Nikon D600 típusú géppel, mert ennek egyik előnye, hogy két memórakártyát lehet tenni bele és a képeket mindkettőre lementi, így akkor sincs baj, ha az egyik memóriakártya tönkremegy. Amikor fotózás után hazamegyek, rögtön átmásolom a képeket számítógépre, két különböző merevlemez egy-egy (titkosított) partíciójára, így akkor sincs baj, ha az egyik merevlemez tönkremegy.

Határidők

Az utófeldolgozást 10 naptári nap alatt elvégzem. Ha ennél tovább tart, akkor naponta 5 000 Ft kártérítést fizetek.

A fotókönyvre (ha kértek ilyet) nem vonatkozik a 10 napos határidő, mert ott várnom kell rátok és a nyomdára. Ezzel kapcsolatban azt vállalom, hogy 10 naptári napon belül összeállítom a fotókönyv első változatát, és ezzel elindulhat a potenciálisan több körös egyeztetés veletek.

Irányzatok

Az esküvői fényképészet két fő irányzata a tradicionális (hagyományos) és a fotozsurnalisztikus stílus. Míg az előbbiben a fényképész beállított képeket készít, gyakran stúdióban, addig az utóbbiban a fényképész arra törekszik, hogy háttérben maradjon, az események befolyásolása nélkül próbálja elkapni a pillanatokat. Én az utóbbiba sorolom magam, a fotozsurnalisztikus elveket követem. Persze soha nem tisztán az egyik vagy másik stílusba tartozik valaki, a kreatív fotózáson és a jegyesfotózáson én is beállítom az ifjú párt, de ezeken kívül, az esküvő többi részén, próbálok a háttérben maradni és nem megzavarni az eseményeket.

Szerződés, előleg

Megbízási szerződés alapján dolgozom és 5 000 forint előleget kérek. A szerződés miatt világos és számon kérhető, hogy a felek mit vállalnak. Az előleg jelentősen csökkenti az olyan esetek számát, amikor az utolsó pillanatban derül ki, hogy mégsem hívnak fotózni. Természetesen az előleg is beleszámít a fotózás árába, tehát ennyivel kevesebbet kell fizetni a végén, a képek átadásakor.

Számla

A fotózásokról számlát adok. Az adózással nektek nem kell foglalkozni, mert a honlapon már a bruttó árak szerepelnek.